Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Lofoten og Vesterålen tirsdag 10.04.2018

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold. Vedvarende svake lag nede i snødekket og ansamlinger av fokksnø. Utvis stor varsomhet inntil videre.

Skredfarevurdering

Fokksnøen fra søndag og mandag stabiliserer seg gradvis og det er ventet lite ny nedbør.

Det er generelt komplekse forhold og variasjoner innad i regionen med hensyn til faretegn. Øst i regionen i områder rundt Langøya og Hinnøya er det et vedvarende svakt lag av kantkorn som fremdeles er aktivt og kan påvirkes ved belastning. Drønnlyder kan oppleves sjeldnere og mer avdempet enn tidligere, dette er fordi det laget ligger dypt i snødekket noen steder. Fravær av faretegn som ferske skred, drønn og skytende sprekker er ikke et tegn på trygge forhold, men indikerer at laget gradvis blir mindre aktivt. Vær oppmerksom i områder der snødekket er tynt eller mykt, her er det mulig å løse ut store skred.

Mye nysnø i Vesterålen gjør at ustabile fokksnøflak vil være mest utbredt i denne delen av regionen.

Dersom sola får tak kan det gå naturlige skred i sørvendte heng. Våte løssnøskred og våte flakskred kan utløses i lavlandet.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 9. april 2018

Det ligger mye tørr løssnø mange steder i regionen, særlig steder som har ligget litt i le for vinden. Lørdag morgen ble det observert 5-30 cm nysnø i regionen, mest lengst nord. Noe snø søndag og kraftig vind fra flere retninger har gitt fokksnø av varierende hardhet over 500 moh.

I lavlandet er snøoverflaten fuktig, både som følge av soloppvarming de siste dagene og mildere temperaturer siste døgn.

Det er et vedvarende svakt lag av kantkorn som er utbredt særlig øst i regionen som på Langøya og Hinnøya. Dette er bekreftet den siste tiden i form av drønn, senest på fredag ved Grønnfjellet i nærheten av Svolvær.

De siste ukene har det vært stor skredaktivitet i regionen. Det har vært noen naturlige utløste skred og mange skiløperutløste, hvorav noen fjernutløste.

Fredag er det registrert våte løssnøskred str 1 og 2 som følge av soloppvarming ved Hadsel. Fredag ettermiddag gikk det snøskred på vei mellom Napp og Myrland, og lørdag morgen har det gått 3 skred på vei på Senja, i naboregionen Sør-Troms.

Søndag er det observert skred str 2 ved Lødingen, enten naturlig utløst eller pga dyretråkk.

Søndag er det observert kraftig snøfokk på fjelltoppene. Det er i tillegg observert at snødekket under ca 400 moh er svært fuktig.

Fjellvær

Mandag 9. april 2018

3-6 mm nedbør i døgnet. Liten kuling fra nordvest. -8 °C til -2 °C på 700 moh. Delvis skyet. En periode utpå dagen varierende vindretning, når et lite lavtrykk passerer fra nordvest mot sørøst.

Tirsdag 10. april 2018

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra sørvest. -5 °C til -2 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS